Miljonär innan 35 – pensionär innan 50? Del 1 – Om mig

  • av

Den första delen av min introduktion kommer inte vara särskilt personlig. Istället fokuserar vi på ren fakta. Vem är personen bakom bloggen, vem är Julius?

Namn: Julius (Pseudonym)
Boende: Stockholm
Relation: Sambo

Ålder: 33
Arbete: IT
Lön: ?
Boende: Bostadsrätt 
Fordon: Cykel

Ekonomiskt mål i livet: FIRE ( Financial Independence Retire Early ). Enligt beräkningar om jag lyckas upprätthålla min besparingstakt och hålla utgifterna densamma så räknar jag med att vara pensionerad vid cirka 50 års ålder. Här har jag inte räknat möjligheten för att tex öka i lön, besparingsnivå och potentiella uppsidor i livet. Likväl har jag inte räknat med alla de motgångar man kommer möta och potentiellt högre utgifter. Istället har jag räknat på att investera x kr i månaden över en 10 års period. Majoriteten på indexfonder, en fjärdedel på specifikt utvalda aktier. Här hoppas jag kunna hålla ett average return på cirka 7% årligen efter inflation vilket borde landa mig på ett nettovärde som möjliggör tidig pension.

Nuvarande livsstil: Jag och min Sambo älskar att resa, det är en av de prioriteringarna vi ofta budgeterar för. Andra intressen är vandring, cykelturer, matlagning, myskvällar, läsa böcker och spendera tid med familj och vänner.

Utbildning: Ingen formell utbildning, att arbeta inom IT är en av de bäst betalande områdena för de utan utbildning. När jag påbörjade min karriär inom IT så hade jag en grundlön på ca 20000kr. Jag behövde dessutom ha en egen bil i tjänst. Det var en period i livet med många ogenomtänkta ekonomiska beslut och märkliga karriärval kan tyckas, men i efterhand så känns det onekligen som ett rätt beslut. Pengar är självklart inte allt för alla jobb. Jag har valt att se mina låga löner inom IT som en “betald utbildning”. Idag tjänar jag betydligt mer än vad jag gjorde då.

Utbildning del 2: Stor del av min kunskap kommer från böcker. Om du har för avsikt att nå framgång idag så är det viktigt att man läser. Jag kommer därför även stundtals att rekommendera böcker som kommer att hjälpa dig som läsare att skapa en kunskapsbas som du kan utgå från. Man måste inte ha gått på högskola för att vara bra med pengar. Faktum är att många högskolor missar att lära ut det viktigaste, istället fostras ekonomer som kan tillföra nytta i arbetslivet och hjälpa samhället med skatteintäckter. ( Helst tills dess att du har pensionerat dig vid 65+ )

Let’s break the chain together!!!Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *