0

Gig Economy – Tjäna pengar utan traditionella jobb – Del 1

Det  finns ett stort intresse i att veta mer om vad Gig Economy är och hur den utvecklingen driver arbetsmarknaden.

En stor del av de traditionella jobben håller på försvinner. Dels tar automatisering och robotteknologi över stora delar av de gamla mänskliga sysslor. Domare ersätts med video-teknologi, förare ersätts av autopiloter, kockar ersätts av maskiner, nyhetsreporter ersätts av sociala medier, postombud försvinner i takt med att fler dokument skickas digitalt.. Vi är helt enkelt på väg in i ett samhälle som styrs nästan uteslutande av teknologi.

Men det viktiga ordet är “nästan”. Människor har förlorat och kommer fortsätta förlora en stor del av de klassiska arbetena, telefonsäljare, bibliotekarier, lärare är alla klassiska arbetsroller som inte kommer existera på samma sätt i framtiden. Detta öppnar för en ny typ av arbetsmarknad, en såkallad Gig Economy.

Vid skrivande stund så har du säkerligen fått erfara en och en annan resa med Uber, beställt hem mat med Foodora, lyssnat musik över Spotify, hyrt lägenhet genom AirBnB eller köpt böcker genom iBooks eller andra liknande tjänster.

gig economy

Gig Economy är det gapet som dyker upp när centraliserade entiteter försvinner och arbetet blir en matchning mot ett direkt behov. Idag kan du sätta igång och köra Uber utan att behöva arbeta för ett taxibolag, du bestämmer själv hur mycket och när du vill arbeta, du kan leverera mat till  genom att signa upp dig på Foodora som bilburen eller cyklist. Du kan släppa egna tracks på Spotify utan att behöva ett skivbolag bakom dig, du kan tjäna pengar på att hyra ut din lägenhet genom AirBnB eller sälja en bok på iBooks utan att ha ett förlag som marknadsför din bok. Allt utan några som helst lojalitetsförplikter.

Gig Economy har helt enkelt blivit framtidens arbetsmetodik, speciellt för de lägre betalda jobben. De jobben som finns i en Gig Economy är generellt jobb där det lönar sig mer att betala lön till individer än att utveckla teknologin för att automatisera arbetet. Med andra ord så finns det en väldigt stor risk att vissa jobb i en Gig Economy kan komma att ersättas av teknologi i framtiden.

Det finns för och nackdelar med en gig economy och eftersom intresset är väldigt stort för detta ämne så kommer vi i del 2 av denna blogg-post grotta oss in på detaljerna i vad som är fördelarna respektive riskerna.

the_erk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *