0

Minimalism – Mer pengar – Mindre stress – Lyckligare liv

När jag var liten så hade jag väldigt mycket tid, men inga pengar. När jag började arbeta så hade jag mer pengar men inte lika mycket tid. Idag tjänar jag betydligt bättre och tiden har aldrig varit mer knapp. 

I takt med att min inkomst har ökat så har jag gradvis köpt allt det jag inte kunde ha som liten, allt som jag alltid velat äga, playstation, xbox och speldatorer, TV till vardagsrummet, TV till sovrummet, hemmabio, bilar, motorcyklar, cyklar, surfplattor, mobiltelefoner, klockor osv osv osv …

Vi fyller oftast våra vuxna liv med distraktioner, utan att tänka på det. Innerst inne tror vi att prylarna och aktiviteterna vi skaffar bidrar till vår lycka. Istället ökar tomheten i takt med att vi blir äldre, vi blir allt mer stressade över vår vardag. Det är lätt att hamna i en evig jakt på högre inkomst och en lyxigare livsstil. En livsstil vi inte längre kan njuta av, för att vi har för många saker och för många intressen.

Syftet med minimalism är att behålla det som verkligen tillför ett värde och glädje i ditt liv. Det som inte tillför något värde eller glädje är istället distraktioner, dessa kan du sälja, ge bort eller återvinna. Med färre distraktioner blir fokuset högre på det vi genuint älskar. Stressnivåerna sjunker och hjärnan kan istället kanalisera energin till det som faktiskt ger oss glädje.Ett exempel på distraktion är alla saker vi samlar på oss, när donerade du senast kläder? Den där gamla vinylspelaren, används den eller tillför den någon glädje i ditt liv? Golfklubborna du köpt kanske skapar mer stress än vad de löser problem , du kanske tänker “jag måste spela golf mer ofta, klubborna samlar ju bara damm”, men är golf glädjebringare i ditt liv, eller är det ännu ett stressobjekt? Ta en ordentlig titt hemma, börja med kläderna. Ta ut alla kläderna ur garderoben och lägg dom på sängen. Detta ger dig en direkt visuell bild över hur mycket kläder du faktiskt äger. När du har gjort detta kan du börja kolla igenom dina plagg. Plaggen som tillför glädje i ditt liv behåller du, plaggen som inte ger dig något kan du donera eller ge bort.

Det är enkelt att tro att våra prylar och saker är det som skapar glädje. Men är det inte tvärtom? Vi har för mycket kläder, prylar och saker. Lycka kommer när vi inte är stressade över vad vi ska ha på oss, att komma till ett hem där vi kan uppskatta värmen, väggarna, taket, golvet och de saker som bringer glädje och värde i livet.

Den här bloggposten menar inte på att du eller jag ska kasta all elektronik, alla kläder, alla möbler, ställ dig istället frågan, vilka saker tillför värde i ditt liv och vilka saker vill du spendera din tid och energi på? När du har svarat på den frågan så kan du påbörja ett helt nytt liv. 

Ett minimalistiskt levande är inte minst ett ekonomiskt levande. Det innebär att du lever billigare, du har endast prylar, kläder och intresse som du genuint älskar och inte ackumulerar för att du måste. Jag kommer skriva mer om detta ämne framöver.. Stay tuned 🙂

the_erk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *