Ekonomiskt smarta resetips

  • av

Min sambo och jag älskar att resa. Om man kollar vår historiska data så står våra resekostnader för cirka 10% av vår totala nettoinkomst varje år. I den här siffran så har vi räknat in kostnad för transport, flygbiljetter, hotell, kost och upplevelser på plats. Resande kostar en hel del pengar, men det finns vissa tips som kan vara värda att ha i åtanke.

1. Res inte om du eller ni inte har råd att resa. Att inte ha råd är bland annat att man inte har en buffert, inte några investerade pengar. Om du tex har 12.000kr kvar i slutet på maj månad och bestämmer dit för att resa med dessa pengar men du har inga sparade pengar så är du ute på djupt vatten. Om du tänker betala för resan och hotellet med kreditkort för att du inte har råd att betala det med likvider så är det återigen ett väldigt typiskt exempel på att du med stor sannolikhet inte har råd.

2. Om du har möjlighet, se då till att försöka resa utanför säsong. Flygbiljetter och hotell kostar många gånger mer än det dubbla under högsäsong. Du behöver dessutom dela alla de fina stränderna, restaurangerna och upplevelserna med hetsiga turister som överbefolkar de annars så fina destinationerna.

3. Planera och budgetera för semestern i god tid, då vet du exakt vad du har råd att spendera och exakt hur mycket du kan spendera utan att behöva få dåligt samvete. Jag och min sambo sparar drygt 4000kr per person och månad i resebudget, och vi reser cirka 4 gånger per år. Vår totala budget för flyg, hotell och kost är alltså cirka 12.000kr p/p och totalt 24.000 för oss båda under varje resa.

4. Prioriteringar är viktigt, om cirka 10% av vår budget går till resande så går fortfarande över 40% till sparande och investeringar. Hur är detta möjligt? Vi prioriterar inte lika mycket att dricka/äta ute varje dag, shoppa, onödig konsumtion på kapitalvaror och vi har ingen bil. Jag håller på arbetar på vad totala kostnaden för vad en ny bil är i Sverige idag. Förra året såldes det närmare 400.000 personbilar i Sverige. Jag kommer i ett kommande inlägg berätta mer om hur bilprioriteringar kan sätts er i rejäl knipa. Vad tror du en ny bil kostar i månaden? (Oavsett om det är en förmånsbil, tjänstebil eller privat bil)

5. Om möjligt försök att nyttja flygplansprogrammen för att låta eventuella poäng betala för era resor. Både jag och min sambo arbetar inom branscher där vi behöver lägga ut massa pengar på reseräkningar och affärsutlägg. Det händer även vid större inköp att vi gör dessa köp via kreditkort som samlar bonuspoäng för oss som vi i sin tur nytttjar för att köpa billiga flygbiljetter. Jag tänker berätta mer om detta om ni läsare är intresserade.

6. Äta ute konstant under semestern? Det är inte alls det godaste eller smartaste alla gånger. Begränsa därför inte sökningar av boende uteslutande till hotell. Om ni hyr en lägenhet eller hotell över AirBnB eller alternativa tjänster så kan ni dessutom nyttja ett fullständigt kök. Man kan enkelt glömma hur fantastiska råvarorna kan vara, speciellt kring medelhavet och egeiska havet. Resor till dessa områden innebär att ni kan köpa frukt och grönt som är i absolut världsklass. Vattenmeloner, honungsmeloner, tomater, fikon, oliver, ostsorter, färskt bröd just to name a few.

7. Utöka intresseområdet från att bara vara ute och dricka och äta till utflykter också, en väldigt prisvärd och magisk metod för att spendera kvalitativ tid på semestern är att dra på sig vandringsskorna och vandra. Berg, dal, utsiktspunkter, stigar och hemliga stränder är allt som är bortom hetsturismen och som kan tillföra en otrolig livskvalitet på resandet.

Det finns punkter jag inte har berört. För många kan det vara svårt att få beviljat semester utanför industrisemestern eller vinterledigheten. Alla har heller inte jobb där man arbetar med stora utlägg som tex middagar med kunder och samarbetspartners. En annan sak jag inte har berört är det här med all-inclusive resor. För mig är det ett av de absolut minst prisvärda sätten att resa på. Genom att göra lite egen research, försöka tajma ett reguljärflyg och hitta boende separat så kan man i regel hitta något billigare, men man hittar alltid något fräschare. Man ska heller inte glömma att ”all-inclusive” resor inte inkluderar allting, det gäller att läsa det finstilta. Det kan även infinna sig en känsla av att vara begränsad. Om målet är att hänga vid en pol och äta buffémat serverad av hotellpersonal i 7 dagar och endast hänga inom hotellområdet så är det givetvis ett enkelt beslut.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *