0

18 ekonomiska tips som alla bör ha koll på!

Det finns vissa saker som bör vara självklart för en sund inställning till ekonomi, här kommer en lista på 18 tips som alla bör ha koll på.

1. Frestas du över att ta ett personligt lån för att köpa en telefon eller åka på semester? Detta är en riktig skuldfälla. Om du vill köpa något, försök att spara först ihop pengar först. Avbetalningar är ett big no-no2. Förstå skillnaden mellan tillgångar och skulder: Att ha en bil tex är inte en tillgång. Bilen förbrukar bränsle och har underhållskostnader. Även om en bil krävs i hushållet så måste man se till att investerar mer på saker som genererar inkomst snarare än saker som kostar dig mer.

3. Planera dina ekonomiska mål. Ett kortsiktigt ekonomiskt mål som att köpa en dator eller tv bör budgeteras noggrant. Långsiktiga finansiella mål som pension bör även den planeras, här ser planen betydligt annorlunda ut mot tex köp av kapitalvaror.

4. Ett buffertsparande är ett måste. Ha alltid snabb tillgång till en summa som motsvarar minst 2-3 månaders utgifter. Detta möjliggör att du inte behöver offra pengar från ditt sparande i fonder och aktier när du väl möter en ekonomisk motgång.

5. Ett kreditkort kan vara en riktig bra idé om du betalar fakturan i tid: Kreditkort kan hjälpa dig att spara mycket pengar, få bra erbjudanden som tex gratis tillgång till lounger och fasttrack på flygplatser, 2 för 1 flygbiljetter osv. Ibland inkluderas reseförsäkring under förutsättning att man betalar för resan med ett kreditkort. Du har dessutom inget måste om att låsa fast depositionpengar när du ska bo på hotell och annat. Kreditkort kan dock vara förödande om du använder det ur konsumtionssyfte och inte betalar fakturorna i tid. Oftast har dessa kort väldigt höga räntor.

6. Det handlar inte om hur mycket du tjänar, det handlar om hur mycket du sparar: Du skulle kunna tjäna en förmögenhet men om du spenderar allt så skulle ditt nettovärde fortfarande vara noll. En person som tjänar 100.000kr i månaden och spenderar 95.000 i månaden sparar mindre än en person som tjänar 30.000 i månaden och spenderar 20.000 i månaden. Se till att spara och investera delar av din inkomst.

7. Förstå ränta-på-ränta effekten – Det kanske låter lite klyschigt men många människor förstår inte kraften i att få ränta på sin ränta… Hur mycket pengar det genererar på lång sikt är nästan otroligt. Planera därför din pension eller din potentiella förtidspension från dag ett.

8. Sparande är en vana – Gör en vana av att spara pengar redan från en väldigt liten ålder. Även om det är en mindre mängd. Det handlar om att utveckla ett mindset för besparingar och göra det till en vana. Om du har börjat spara sent så är det dessutom inte försent att lära dina barn spara i väldigt tidig ålder. Små besparingar idag kan komma att ge enorma avkastningar i framtiden.

9. Lär dig grunderna i ekonomi – Precis som vi lär oss ett språk är det lika viktigt att lära sig grunderna i finans, inklusive hur man läser en balans och resultaträkningen. Denna kunskap är grunden för din investeringskunskap.

10. Förlita dig inte på någon gällande investeringar – det är du som har tjänat in dina pengar och du bör således ha koll på hur de investeras. Många så kallade experter vill rekommendera investeringsalternativ över aktiemarknaden, specifika fonder, fastigheter etc. När du lär dig grunderna i finansiering kan du lära dig mer om varje investeringsalternativ och ta egna beslut baserat på din egna riskavägning. Många experter får inte betalt för din framgång, de mäts ofta på andra metrics som tex kundnöjdhet eller avgifter baserat på försäljning av tjänster eller rekommendationer.

11. Att lära sig investera är ingen raketforskning – Har du ingen ekonomisk bakgrund? Det spelar ingen roll! Om du bara kan grundläggande matte, addition, subtraktion, division och multiplikation kan du lära dig om hur man investerar.

12. Undvik girighet, ha tålamod – Du kan inte förvänta dig att dubbla dina pengar under 6 månader eller ett år. Var inte girig och håll dig borta från day-trading. Tänk långsiktigt, ha tålamod och vänta på att din investering ska ge dig en god avkastning i framtiden. Snöbollseffekten är en säker väg till framgång, day-trading är gambling.

13.  Du kan spara mycket pengar med rabatter – Se alltid till att du letar noga innan du spenderar dina pengar. Mat, restauranger, flygbokningar, hotellbokningar, taxi är bara fåtal exempel där du enkelt kan prisjämföra mellan flera aktörer.

14. Skapa ett excelark för att hålla reda på dina utgifter – De flesta klagar över att de inte vet vart pengarna flyger. De har oftast bra inkomster men i slutet på månaden så är likväl kontot tomt. Håll därför alltid reda på dina utgifter och budget enligt en plan. Denna punkt kommer vi prata om mycket mer i den här bloggen.

15. Den bästa investeringen är i dig själv – Se till att investera i dig själv genom att läsa böcker och utveckla dina kunskapsområden, ät hälsosamt och ha en aktiv livsstil.


16. Det är en skillnad på att vara en sparsam kontra snål person – En sparsam person värderar pengarna och spenderar smart medan en snål person endast sparar pengar oavsett värderingar.


17. Undvik livsstilsinflation – Du kanske precis har fått ett nytt jobb och högre lön. Plötsligt vill du flytta från en enrummare till en tvårummare, eller uppgradera bilen. Du kanske har 20% i ökade inkomster men omedelbart riskerar du att öka dina utgifter med 20%. Detta kan bli en ond cirkel som försätter dig i det eviga hamsterhjulet.

Sist men inte minst

18. Se till att ha en balans för allt du gör. Livet handlar inte bara om ekonomi. Arbetet mot det personliga välbefinnandet är väldigt viktigt, många gånger går kloka ekonomiska val hand i hand med ett välbefinnande. Se till att ha balans och var inte så hård mot dig själv. Det handlar om resan inte om målet.

the_erk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *