0

Skapa en budget – Steg 1

Det finns flera olika budgettyper. För att göra en inkomst och spenderingsbudget så behöver du dock förstå hur mycket pengar du spenderar. Det första jobbet är att städa upp inne på dina konton och få en historisk överblick över ditt spenderande.

Det finns flera sätt att börja på, ett bra förstasteg är att dela upp kategorier för dina inkomster och spenderingar. Så börja med att skapa ett excel-ark. Om inte du har tillgång till office-paketet så kan du skapa ett excel-ark i Google Drive som är kostnadsfritt för privatpersoner.

Här är ett exempel på hur man kan göra.Det finns i regel möjlighet att exportera kontoinformation till ett excel dokument. Genom att exportera Excel filen till datorn så kan du påbörja kategoriseringen av dina tidigare uppgifter.

Med hjälp av exporteringsfunktionen på din bank så kan du få fullständig access till ditt personkonto, vartenda utgifts och inkomstpost borde vara representerad där.

Det är nu det hårda arbetet börjar. Börja med senaste månaden, själv budgeterar jag från Löning till Löning. Om du väljer att budgetera från månad till månad går det också bra. Jag har dock märkt att det är enklare att hålla koll på budgetering från löning till lön. Min lön brukar alltid komma den 25:e. Om 25:e infaller på en helg brukar den komma den sista vardagen innan löning.

Alla poster som är en inkomst skriver du helt vanligt i cellerna. Kostnaderna däremot gör du med en minuspost.


Såhär ser det ut på min budget, notera att detta är historisk data.

I del två av hur man skapar en budget kommer vi titta närmre på hur vi kan nyttja enkel matematik för att skapa lite automatiska celler som populeras per automatik.

the_erk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *