0

Vad har jag i min portfölj?

Det sägs att en portfölj beskriver vem man är.

Större delen av min portfölj är indexfonder ( Suprise ). https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/ (en av de bästa investeringsbloggarna). Över ett historiskt snitt så kan man räkna med att indexfonder slår individuellt valda aktier över tid. Känner du för att riskera annat? Kör…

Men är inte indexfonder det fega alternativet? ?

Enligt mig så är det ett väldigt klokt val, för en person som inte har tid att sätta sig in i andra typer av investeringar så är indexfonder en väldigt bra idé. Det är faktiskt otroligt komplext att göra smartare val ur börsinvesterings-perspektiv.

Vad är alternativet om man vill slå på stort? Aktier?

Det är väldigt svårt att träffa rätt med Aktier, det är helt enkelt för många utstående variabler, ett exempel är penningtvätt skandalerna inom Svenskt näringsliv. Vem kunde ha anat detta? Det finns många fler exempel på variabler som är svåra att styra, hur vet man om hur ett bolag styrs i det absolut innersta? Coronaviruset, etc ?

Bankerna är ett väldigt bra exempel på svårförstådda variabler

Ett alternativ är att våga satsa stort på en “high risk high reward portfölj”. För min del sätter jag av all rörlig lön och bonus av på ett separat konto som jag kallar för “Angel investing”. Tanken är att jag skall lokalisera startups i tidigt skede för att investera innan en potentiell börsnotering. På så vis öka chanserna för en rejäl uppsida i min portfölj. Här är tanken att kunna slå index genom att lokalisera rätt typ av bolag i tidigt skede.

Så hur ser min portfölj ut? Vilka fonder sparar jag i och vart går resten av pengarna?

72,92% av min portfölj består av Indexfonder…( Jag har verkligen lovat att skriva minst 200 ord om dagen, så nu är det dags att detta löfte hålls! )

Resterande del i portföljen består av likvider för att ta vara på affärsmöjligheter som dyker upp spontant.

 

Sen har jag ju mitt ess… allting utanför det traditionella sparandet.

Min ambition är att göra ett rejält kliv ekonomiskt nångång i framtiden. Även om indexfonder är en säker väg till framgång så är det inte den personen jag vill vara i mitt liv. Med indexfonder så kan du spara i 25-30 år för att bygga en förmögenhet, om man vill göra stor framgång på mindre tid så måste man våga riskera investeringar på high-risk high-reward.

 

the_erk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *