0

Excel: Budget för bil

Jag har i flertal inlägg pratat om kostnader för bil

Nu är det dags att svara på den frågan. Inte bara svara, jag har dessutom skapat ytterligare ett excel-ark som vi kan nyttja, vet du vad din bil kostar dig?

Värdeminskningen är oftast den stora kostnadsposten

När du köper en ny bil, speciellt i premiumklassen (300.000kr+) så gör du sannolikt en av de dåligaste affären i ditt liv. Den stora kostnaden är oftast inte parkering, bränsle eller försäkring, istället är värdeminskningen den riktigt stora boven i dramat. Många bilar tappar så ofantligt mycket i värde, och dessa pengar förlurar du direkt när det är dags för dig att sälja bilen.

Det är viktigt att ha koll på sidokostnader

Om enbart värdeminskningen var det vi behövde veta så hade det varit enkelt att kalkylera en bils kostnader, men det finns andra aspeter att ha i åtanke, därför har jag skapat ytterligare ett excel dokument.. Finns att hämta här

Nettoförmögenhet

Nettoförmögenhet bör uppdateras en gång i kvartalet. Det går givetvis utmärkt att modifiera dokumentet för eget behov. I arket så har jag valt att lista den total summan inklusive och exklusive pension beroende på hur man önskar räkna.

Vad bör jag ha i nettoförmögenhet?

Enkel kalkyl: Multiplicera din ålder gånger din årsinkomst före skatt för alla inkomstkällor förutom arv och dela det med 10.
Exempel: 30 x 900.000 / 10 = 2.700.000 mkr ( Källa: Next door Millionaire )

Självklart ändras årsinkomsten med åren, det enklaste sättet är då att ta den genomsnittliga årsinkomsten de 10 senaste åren.

the_erk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *