0

Att slå börsindex är ett löjligt mål

Att försöka slå börsindex är ett löjligt mål

Varför skall du försöka slå något du inte har någon kontroll över? Även om du slår börsindex fler år på raken så är det väldigt osannolikt att det är på grund av skicklighet. Hur marknaden beter sig beror betydligt mer än förmågan hos det enskilda företaget du satsar på. Masspsykologi, världshändelser, väder, skiftande trender, optimism / pessimism och pandemier

Om inte du är extremt nettoförmögen redan så är vinsterna i att slå börsindex väldigt låga för dig som småsparare.
Om du har sparat undan 1.000.000 ( en miljon ) kronor så är skillnaden på att slå börsindex med 1% drygt 10.000 kronor mer i din kassa. Det är inte några livsavgörande pengar direkt.

Ränta på ränta effekten är ganska värdelös om inte du har sparat ihop ett stort kapital redan.

Vad är ett stort kapital, nedan är några räkneexempel på hur mycket mer du får om du slår börsindex samt om du slår börsindex med två procent årligen. 

 

    • Börsindex: 100.000 x 1.07 = 107.000 

 

  • Börsindex: 100.000 x 1.09 = 109.000

 

    • Börsindex: 1.000.000 x 1.07 = 1.070.000 

 

  • Börsindex: 1.000.000 x 1.09 = 1.090.000

 

    • Börsindex: 10.000.000 x 1.07 = 10.700.000

 

  • Börsindex: 10.000.000 x 1.09 = 10.900.000

 


Som du kan se i räkneexemplet ovan så blir det mer och mer intressant att slå börsindex i takt med att du har en större andel pengar. Om du har sparat mindre än en miljon kronor så är den faktiska skillnaden väldigt liten. I räkneexemplet ovan så har du 20.000 mer kronor första året, andra året så har du 23200 kronor mer. 

 

Fokusera istället på att tjäna mer pengar och öka ditt cash-flow

Jobbyten är inte längre tabu, lojalitet i arbetsmarknaden belönas sällan med högre betalt. Om du vill bli ekonomiskt oberoende och leva en livsstil utan att vara beroende av ett arbete så är det dags att accelerera i arbetslivet. Pengarna du tjänar bör du givetvis investera. Det finns två typer av investeringar, passiva låsta netto värdeökningar samt cash-flow. 

cash-flow

Ett sätt att skapa cash-flow på är att köpa upp mindre verksamheter som drar in pengar.

Investering i börsen och aktier är inte cash-flow

Du får inte ut några kontanter ur dina investeringar i börsen, så länge du inte likviderar så kommer dessa investeringar inte att generera några tillgängliga pengar på ditt bankkonto. Jag ser investeringar i börsen mer som ett långsiktigt sparande mot eventuell pension, dessa brukar jag kalla för netto-värdeökningar.

Cash flow is the new king

Kontinuerlig passiv inkomst av pengar och cash-flow utbetalt till ett konto är ett betydligt mer attraktivt alternativ för min del. Ett exempel är om du äger fastigheter som du hyr ut och om du är ägare i verksamheter som bedriver försäljning och tjänar kontinuerliga pengar på.

Hellre cash-flow än passiva värdeökningar
Jag har hellre utbetalt 200.000kr i månaden i cash-flow än tjänar 7% eller 9% på börsen årligen. I alla fall tills dess att jag har minst 100.000.000 ( etthundra miljoner ) tillgängligt på börsen. I den här bloggen kommer vi ta oss an den resan tillsammans och jag kommer dokumentera det jag gör för att öka cash-flow.

 

the_erk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *