0

Den ultimata jobbsökningsguiden

Hur kan en guide vara den ultimata jobbsökningsguiden? 
Jo, för de flesta andra guider rent ut sagt ljuger för dig.
Jag delar med mig av de absolut största hemligheterna bakom en framgångsrik jobbsökning, varför du har stora problem med att landa det jobbet du drömmer om och hur du kan vända detta.

Hur det fungerat för mig och hur jag genom genomtänkta jobbyten lyckats tredubbla min lön på en period på 4 år. 
Denna guide är inte nödvändigtvis tillämpbar för alla. Jag vet att det finns yrken då nedanstående inte är applicerbart.

Svenska bloggar och jobbsöknings sajter har i regel inga bra tips
På nätet, speciellt de svenska jobbsöknings sajterna och bloggarna så har jag läst så jävla mycket skitsnack. De flesta är rent ut sagt så dåliga att jag undrar hur folk får nya jobb överhuvudtaget. 
Här är ett axplock på några blogginlägg du bör hålla dig ifrån om du vill landa ett nytt och bättre jobb.

https://www.jobb.nu/artiklar/tips-sok-jobb
https://perido.se/2019/09/03/6-tips-for-dig-som-soker-nytt-jobb/
https://www.unionen.se/medlemskapet/karriar-och-utveckling/byta-jobb/checklista-steg-steg-mot-nytt-jobb (Nästan värst av de alla)
https://forni.se/karriar/5-saker-att-tanka-pa-nar-du-ska-soka-nytt-jobb/
https://www.smartare-liv.se/artiklar.php?visa=sa-far-du-jobb
https://www.onepartnergroup.se/jobbsokarguide/

Jag cringar över majoriteten av de tipsen som finns på dessa sidor

Här är några av de tipsen man får på dessa bloggar.
  • Skriv ett bra cv, arbeta på att lyfta dina fram dina styrkor. 
  • Sök jobb du verkligen vill ha 
  • Se intervjun som en date
  • Se till att ha referenser 
  • Skriv en ny ansökan till varje tjänst ( LOL! - Seriously? Dessutom på Unionens hemsida )
Regel nummer 1: Du skriver inte ditt eget CV
Det är ett misstag att tro att du kan skriva ett eget cv som skall kunna konkurrera ut majoriteten av de jobbsökande. Numer så har du även maskininlärning som scannar av cvn och personliga brev automatiskt. Baserat på rätt nyckelords-frekvens så sållas en hel del ansökningar bort innan de ens hamnar i händerna på en ansvarig rekryterare. 
Har du sökt jobb genom en plattform som tex Greenhouse eller Skeeled så kan du vara helt säker på att cvet matchas i backend mot maskininlärnings algoritmer.

Lösning - Outsourcing
Jag vet inte om du visste det, men det finns professionella cv-skribenter som skriver cvn och personliga brev hela dagarna. Givetvis kostar detta en liten slant pengar, men om du inte kan investera en tusenlapp i att få ett professionellt cv skrivet av skribenter med nöjdhetsgaranti så kan du räkna med att du kommer missa väldigt många intervjutillfällen i din karriär.
Vart börjar jag om jag vill ha ett bra CV?
Börja med att ta dig till fiverr.com
Registrera dig kostnadsfritt och ta en titt på den typen av tjänster som erbjuds. Hit kommer människor från hela världen för att kunna få ta del av hjälp med saker som cv, personligt brev och tillochmed möjligheten att få en professionell revision av din LinkedIn. 
Fiverr är en modern hemsida som möjliggörs tack var gig-economy ( läs mer om Gig-Economy här ), där tjänster utförs direkt mellan medlemmar. 


Med vänta, menar du att jag ska BETALA för det?
Eh, ja. Om inte du är beredd att lägga en tusenlapp eller två för att säkra din framtid och ditt karriärval så är du eller inte beredd att få ett bättre jobb. 
Om du kan gå och köpa ett par skor för 1000 kronor eller spendera en hel utekväll på krogen för 1500 kronor men sen gråta över en tusenlapp för ett CV. Det kostar pengar och tid för att tjäna pengar. 
Faktum är att vi spenderar i regel hälften av vår vakna vardag på en arbetsplats. Det är väldigt viktigt att man trivs och för att trivas så behöver man en bra arbetsgivare.

Glöm inte din Linkedin och din profilbild
Idag är mobilkamerorna så otroligt bra. Med hjälp av porträtt läget på din mobiltelefon kan du ta en professionell bild mot en fin bakgrund utan att behöva investera pengar i en fotograf eller systemkamera. 
Profilbilden är inte det enda som avgör om din Linkedin blir proffsig. Glöm inte att fylla i samtliga sektioner och försök att komma upp i så många kontakter så snabbt som möjligt. Ett bra tips är att connecta med alla som du har träffat med eller haft någon form av interaktion med på jobbet. 
Målet är att komma över 500 connections så snart som möjligt. Connections ger dig omedelbart ett större kontaktnät. Du kan även outsourca att någon fixar till din linkedin profil genom fiverr eller andra typer av tjänster på nätet, vilket också är det jag rekommenderar.

Ett cv tar dig enbart till introduktionen, men det är det kraftfullaste du har
Eftersom du har kommit såhär långt i artikeln så kommer så är du säkerligen intresserad över nästa steg. Tips: lämna inget åt slumpen. Beroende på vad det är för typ av arbete du har sökt så kommer den första intervjun antingen att vara en screening intervju med rekryteraren alternativt en intervju med din potentiella kommande chef. Och det är här de flesta gör det största misstaget, att tro att man kan höfta en intervju, speciellt för jobb som betalar lite mer. 

Du måste fatta hur en intervjuprocess är uppbyggd.
En intervjuprocess handlar inte om att du ska svara på frågor som “Nämn tre av dina styrkor” och så säger du att du är stresstålig, glad och omtänksam, många gånger kommer du få vända vid dörren vid ett sånt svar. ( Kanske inte bokstavligt, men du fattar )
För att först vad det är en arbetsgivare är ute efter så måste du studera intervjuteknik. Om det är en professionell intervjuare ( oftast rekryterare ) så kommer de vara väldigt bra på att matcha dig som person till rollen och avgöra väldigt snabbt om du har potential att vara en bra anställd. För att lära sig hur olika intervjuer funkar ( Yes, det finns en hel del olika intervjutyper ) och vilka fallgropar som finns så rekommenderar jag att du läser boken 101 Great Answers to the toughest interview questions - Den finns även som kostnadsfri ljudbok på Youtube - https://www.youtube.com/watch?v=JR-yEnszYEE - Det är kanske den enskild bästa introduktionen till vad du har att vänta och den systematiska metodiken som krävs för att sätta intervjuprocessen

Om du har fått komma till intervjun så har du tillräckligt med erfarenhet
Grattis!! Om du blir inkallad till en intervju så betyder det i regel att dina kvalifikationer ( Under förutsättning att du inte har ljugit på ditt cv ) uppfyller kraven för jobbet. Det betyder att på papper så har du det som krävs för att få jobbet. Låt detta vara en boost för självförtroendet och sätt omedelbart igång med studierna. Börja läsa boken som jag tidigare nämnde alternativt se Youtube versionen på ljudboken, det kommer vara de bäst investerade 3 timmarna i din karriär. Tänk efter själv, varför skulle du bli uppringda av en arbetsgivare om inte ditt cv uppfyllde kriterierna för jobbet?

En stor del av intervjuteknik handlar om dig själv
Detta beskrivs mer i boken, men för att du ska kunna svara på frågor som intervjuaren ställer dig så behöver du veta mycket mer om dig själv. Du kommer få ta papper och penna och fylla i ett personligt inventarie om dig själv. Precis alla arbeten du har haft, vilka utmaningar du har haft där, vilka de största framgångarna och de största utmaningarna du har haft för varje enskild roll. Hur detta har påverkat dig som person och vad resultatet var över de specifika situationerna du befann dig i.

Följ Andrew Lacivita på Youtube. 
https://www.youtube.com/watch?v=wBCB-pog7EU - Han är den enskild bästa rådgivaren för jobbsök och karriär jag har hittat. Många av hans tips är otroligt kraftfulla. Han ger riktigt bra tips på vilka typer av frågor man skall ställa i en intervju för att framstå som en toppkandidat. Hur du skall bete dig vid en löneförhandling för att få maximalt betalt och vilka andra fallgropar du kan råka ut för.

Jag har ingen akademisk utbildning och de flesta arbetsgivare bryr sig inte
Och det behövs heller inte, jag fick icke-godkänt i samtliga gymnasieämnen under mitt sista år, det betyder inte att dina karriärmöjligheter är döda. Jag har aldrig studerat på högskola men jag har ändå haft turen att aldrig behöva vara arbetslös i mitt liv. Tre av fyra senaste jobb ( De senaste 9 åren av min karriär ) har jag sökt och fått själv utan några rekommendationer.

Helt ärligt, om inte du ska aspirera på att bli en läkare, advokat, polis eller dylikt så skiter arbetsgivaren fullständigt i din utbildning. Det handlar bara om två saker

1. Kommer du fungera med de övriga medarbetarna 
2. Har du kapacitet eller förmåga att lära dig jobbet

Myten om att man får jobb genom kontaktnätet eller flerårig utbildning behöver alltså inte vara sant i de flesta fall. 
Det är viktigare att man kan visa att man har kapaciteten, intresset och viljan av att lära sig.
De flesta aarbetsgivare kommer att utbilda dig på nytt när du är på plats
Du kan ha gått 5 år på högskola men du kommer fortfarande behöva lär dig dina nya arbetsuppgifter. Man kan säga att varje enskild arbetsplats är en ny utbildning. De flesta arbetsgivare föredrar arbetserfarenhet före högskolestudier. 

Vad är din dröm?
Vad är ditt drömjobb eller drömyrke? Kanske vill du inte jobba för en arbetsgivare? Drömmen kanske är att vara din egna chef.
Då har du alltid möjligheten att bli en egen företagare. Du har möjlighet att styra ditt eget liv och dina egna förutsättningar. Innan man kan sätta igång en egen verksamhet krävs det dock investeringskapital. Det är väldigt svårt att starta en egen verksamhet utan en krona undansparat. Det här ämnet är mig väldigt nära och det är något jag kommer skriva mer om framöver.

the_erk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *